Istoric

De ce acest istoric? Pentru că uneori e nevoie să ne amintim de unde am plecat şi ce ni s-a întâmplat pe drum. Pentru că măcar din când în când e bine să privim în urmă, să avem o imagine de ansamblu, nedistorsionată de trecerea anilor prin noi sau peste noi.

2001 - Centrul Pentru Tineri Capabili de Performanţă Iaşi

Pe 8 Mai 2001 a fost înfiinţat, prin ordinul Ministrului Educaţiei, Centrul Pentru Tineri Capabili de Performanţă. La Iaşi această iniţiativă a fost întâmpinată cu entuziasm, atât de elevi, cât şi de profesori.

Astfel, începând chiar din octombrie 2001, la Iaşi a început să funcţioneze Centrul de Excelenţă (Cex, cum îi spun pe scurt elevii) la toate cele 6 discipline: matematică, informatică, fizică, chimie, biologie, geografie.

Faptul că la Iaşi proiectul a avut succes se datorează fără îndoială directorului Centrului, Profesorul Seryl Talpalaru. Prestigiul său profesional s-a răsfrânt asupra Centrului de Excelenţă, fiecare elev şi fiecare profesor fiind mândru că lucrează aici. Spiritul organizatoric şi puterea de coagulare a Profesorului Talpalaru a făcut ca entuziasmul să nu se stingă, ci an de an noi generaţii de elevi să se înscrie şi să participe la activităţile Cex.

La informatică am pornit cu 3 grupe de elevi (9, 10 şi 11-12). În fiecare sâmbătă dimineaţa aveam două ore de curs, urmate de o sesiune de rezolvări de probleme - două probleme propuse spre rezolvare, pe care le evaluam, apoi în săptămâna următoare le discutam cu elevii. Practic, o versiune locală, în miniatură, a unui proiect ce urma să se nască: .campion.

2002 - Vacanţă pentru campioni

În vara anului 2002, Fundaţia Umanistă "Dan Voiculescu" a desfăşurat un proiect de succes: "Vacanţă pentru campioni".

Olimpici de la matematică şi informatică petreceau două săptămâni pe malul mării, lucrând intens, dar şi amuzându-se.

Cele 5 serii ale proiectului s-au desfăşurat impecabil şi categoric succesul se datorează implicării preşedintelui Fundaţiei Umaniste "Dan Voiculescu" Bogdan Pascu.

Tot atunci, pe malul mării, am discutat despre posibilitatea de a iniţia un program de pregătire de anvergură naţională, care să se desfăşoare pe parcursul anului şcolar şi care să ofere elevilor şanse egale de a participa la o pregătire de performanţă în informatică.

Ideea care s-a conturat a fost de a crea un site pe care elevii să se înscrie, pe care să fie publicate probleme, prin intermediul căruia ei să trimită soluţiile, să fie evaluaţi, să fie publicate rezultate detaliate, dar şi clasamente.

Pentru cei mai buni elevi ar fi urmat o tabără de pregătire şi un concurs final şi... premii!

Site-ul http://www.liis.ro/~campion

A urmat o etapă de elaborare a site-ului proiectului. Liviu Vâlsan, pe atunci elev la Liceul de Informatică "Ştefan Odobleja" din Craiova mi-a prezentat la concursul "Ştefan Odobleja" varianta sa pentru site-ul de pregătire.

Este varianta de la care am plecat, pe care am modificat-o şi extins-o permanent şi care este utilizată şi astăzi.

Iniţial, site-ul a fost publicat pe serverul Liceului de Informatică "Grigore Moisil" Iaşi, ulterior a fost mutat pe serverul Fundaţiei Umaniste "Dan Voiculescu".

Sistemul de evaluare a fost realizat de Mihai Pătraşcu, olimpic internaţional al României, şi a fost ulterior utilizat la olimpiadele naţionale de informatică, pregătirea lotului naţional şi Balcanida de Informatică 2003, organizată în România la Iaşi.

2002-2003 Şansa de a deveni campion

În toamna 2002 instrumentele erau pregătite, o echipă de profesori entuziaşti propuneau probleme, aproximativ 400 de elevi din toată ţara s-au străduit să le rezolve.

Deşi nu s-a finalizat cu tabăra de pregătire dorită, programul de pregătire a fost considerat un succes, atât de elevi, cât şi de profesori.

2003

Functioneaza domeniul campion.edu.ro

2003-2012 - .campion

În toamna anului 2003, Dana Vlădoiu, pe atunci inspector de informatică în Ministerul Educaţiei şi si Cercetării a propus reluarea proiectului, sub egida Centrului Virtual de Excelenţă Siveco.

În urma unei discuţii la care au participat şsi o parte dintre profesorii implicaţi, Bogdan Pascu s-a declarat de acord ca proiectul să fie derulat în continuare de către SIVECO România.

Proiectul a fost denumit în continuare .campion şi a reunit an de an eforturile a zeci de profesori de mare valoare, precum şsi a unor studenţi de excepţie, foşti olimpici internaţionali ai României, oferind o pregătire continuă pentru 1500-2000 de elevi anual.

In perioada 2005-2006, proiectul a devenit internaţional . Pentru propunerea de probleme au colaborat insa doar R. Moldova si Bulgaria.

Septembrie 2009

A fost lansată Arhiva educatională .campion, un ansamblu de resurse pentru pregătirea de performanta in informatică.

Septembrie 2010

.campion si arhiva educationala .campion a fost mutate pe serverele Colegiului National Emil Racovita din Iasi.

2012

Programul de pregătire .campion s-a incheiat. Sperăm că pe parcursul acestor 10 ani de activitate am reusit să contribuim la succesul elevilor pasionati de performanta si sa construim un mediu de invatare eficient.

© 2002 - 2012. Realizat de Liviu Vâlsan. Administrat de Vlad Manea   XHTML   CSS