time

De cand au aparut, oamenii au masurat timpul în cele mai diverse moduri. Au inventat dispozitive solare, au utilizat apa, nisipul, pietrele si câte si mai câte ale inovatii.
Sa ne imaginam un astfel de dispozitiv care masoara curgerea timpului prin acumularea unor bile in diferite casute, bile provenind dintr-un sir unde sunt depozitate. Sa presupunem ca dispozitivul are prevazute 3 casute care masoara respectiv un minut, cinci minute si o ora. Dispozitivul este prevazut pentru a masura timpul intre 1:00 si 12:59 (fara a indica a.m sau p.m). De exemplu, 3 bile în casuta 1-min, 3 bile in casuta 5-min si 3 bile in casuta ora, vor reprezenta timpul 3:18.

Din pacate acest gen de ceas nu poate indica data, desi acest lucru se poate deduce. In deplasarea lor, bilele isi schimba pozitia relativa in sir intr-un mod previzibil, ceea ce poate da informatii despre timpul scurs intre doua configuratii ale sirului de bile. Mai mult, incepand cu un moment, configuratiile incep sa se repete.

Ceasul cu bile functioneaza in modul urmator:
la fiecare minut, prima bila aflata in sir este ridicata si depozitata in casuta care indica 1-min si care este capabila sa contina pana la 4 bile. Cand aici vine a cincea bila, greutatea lor face ca fundul cutiei sa se desfaca si cele patru bile cad inapoi in sirul de bile, la sfarsitul sirului; bila care a creat aceasta schimbare se deplaseaza insa mai departe pana la cutia care indica 5-min. Aceasta a doua cutie poate contine 11 bile; cea de a 12-a bila determina revenirea celor 11 bile la sfarsitul sirului de bile si rostogolirea celei de-a 12-a in cutia care marcheaza orele. Aceasta a treia cutie poate primi 11 bile, dar contine de la inceput o bila, astfel incat ora indicata se numara de la 1 la 12. Cea de a 12-a bila intrata in cutia 5-min, dupa ce provoaca golirea acestei cutii, se rostogoleste in cutia corespunzãtoare orei, si - fiind si aici depasita capacitatea, cutia se goleste, cele 12 bile revin la sfarsitul sirului de bile si in cutie ramane ultima bila.

Cerinta

Cunoscand numarul initial de n de bile folosite sa se determine dupa câte zile, la inceputul zilei, apare prima repetare a configuratiei initiale de bile, cea de la pornirea ceasului. Initial, sirul de bile contine, în ordine, bilele numerotate de la 1 la n-1 iar ceasul contine o singura bila, bila numerotata cu n, bila aflata in casuta destinata orelor.

Date de intrare
Programul nu citeste date.

Date de iesire
Fisierul de iesire 0-time.out va contine 101 linii, cate o linie pentru fiecare valoare de la 27 la 127, valoare care reprezinta numarul de bile aflate initial în sir. Valoarea de pe linia 1 reprezinta numarul de zile (perioade de 24 ore) dupa care apare din nou configuratia initialã a sirului de 27 bile. Valoarea de pe linia 2 reprezinta numarul de zile (perioade de 24 ore) dupa care apare din nou configuratia initialã a sirului de 28 bile. Valoarea de pe linia i reprezinta numarul de zile (perioade de 24 ore) dupa care apare din nou configuratia initiala a sirului de 26+i bile.

Pe site nu veti trimite solutia problemei, ci fisierul 0-time.out care contine rezultatele.

Exemple

0-time.out Explicatii
6
...
60
...
Pe linia 1: dupa 6 zile apare din nou configuratia initiala a celor 27 bile
...
Pe linia 4: dupa 60 zile apare din nou configuratia initiala a celor 30 bile
...

Timp maxim de executie/test - nu este cazul.

Marinel Serban
Liceul de Informatica "Gr. C. Moisil" Iasi
marinel_serban@yahoo.com